Rezumat

Erasmus+ School Partnership project Kitchen Our Kingdom, Cooking Our Passion 

2019-1-PL01-KA229-065360

Proiectul implică cooperarea a șase licee vocaționale din Polonia, Turcia, Slovenia, România, Italia și Franța în domeniul îmbunătățirii competențelor profesionale în domeniul gastronomiei a elevilor și profesorilor. Toți partenerii educă tinerii în domeniile legate de gătit, iar experiența lor în acest domeniu va fi împărtășită participanților la proiect. Atât elevii cât și profesorii vor participa la mobilitate. Pentru a nu restricționa accesul elevilor și profesorilor din afara zonei tematice a proiectului, vom implica, de asemenea, elevi din alte domenii de studiu care nu au legătură cu gastronomia în activitățile și mobilitățile noastre.

Scopul proiectului este cooperarea în domeniul promovării patrimoniului nostru cultural, care este fără îndoială bucătăria națională și regională, precum și creșterea competențelor profesionale și lingvistice. În timpul mobilităților, elevii vor participa la pregătirea în domeniul gastronomiei desfășurată de profesorii școlii gazdă, care vor viza bucătăria națională și regională a țării gazdă, precum și alte activități legate de gastronomie, serviciu de ospătar, catering, cofetărie, panificație și calitatea produselor. O parte a atelierelor va fi realizată în bucătariile restaurantelor locale care cooperează cu școlile, ceea ce le va permite elevilor să se familiarizeze cu adevăratul mediu de lucru din alte țări. Prin participarea la proiect, profesorii și elevii vor dobândi cunoștințe și abilități în pregătirea mâncărurilor caracteristice pentru o anumită țară și regiune, vor coopera în echipe internaționale, vor îmbunătăți competentele digitale și de comunicare.

Rezultatele vor fi obținute, printre altele, prin implementarea a 25 de mobilități (programe de formare de scurtă durată pentru personal) pentru profesorii de gastronomie prin participarea la instruire avansată de 25 de ore în tehnicile de preparare a mâncărurilor specifice țării și regiunii gazdă, precum și 50 mobilități pentru elevi și 50 mobilități pentru profesori însoțitori, în timpul cărora aceștia vor participa și la activități educaționale legate de gătit, cultură și integrare.

Produsele finale în toate limbile parteneriatului vor include, printre altele, un site web care conține un dicționar multimedia / interactiv, care conține termeni generali, dar și tipic gastronomici în fiecare dintre limbile partenerilor proiectului, o carte de bucate cu rețete de preparate naționale și regionale caracteristice fiecărui partener. - într-o versiune tipărită și digitală (descărcabilă), videoclipuri cu instrucțiuni de pregătire a preparatelor individuale din cartea de bucate. Datorită acestor forme de diseminare, vom asigura un proces lung și larg de punere a acestora la dispoziție ca materiale de instruire disponibile sub licențe deschise CC BY-SA (Resurse educaționale deschise). Toți partenerii, datorită bunei cooperări, vor folosi mass-media locală pentru promovarea curentă (presă, radio, televiziune, portaluri de internet), iar punctul culminant al proiectului va fi o conferință de sinteză și diseminare organizată de coordonatorul proiectului cu participarea tuturor partenerilor.